lauantai 7. huhtikuuta 2012

Leben und leben lassen? No Way!!

Otteita viime päivien uutisista. Niistä tuli aivan nuoruus mieleen.  Mutta uutiset ensin ja muistelot sitten lopuksi.

Suomalaiset ympäristön ja tulevaisuuden tutkijat hahmottelevat tuoreessa artikkelissaan keinoja, joilla yhteiskunta voisi vähentää lihansyöntiä ja ohjata kuluttajia kohti kasviperäisempää ruokavaliota. Suomalaistutkijat laittaisivat lihan verolle. Tutkijat jalostavat pidemmälle ideaa niin sanotusta lihaverosta, jollaista on Suomessa esittänyt esimerkiksi Luonto-Liitto. Kyseessä on elintarvikkeille asetettava haittavero. Petri Tapion mielestä pätevä tavoite olisi lihankulutuksen puolittaminen nykytasosta. Tutkijan mukaan kuluttajien tulee hyväksyä, että heidän ohjaamistaan tarvitaan.

Ministeriö etsii uusia keinoja parveketupakointia vastaan. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) miettii tupakkalakiin muutosta, jolla taloyhtiö voi enemmistöpäätöksellä laittaa stopin sauhuttelulle tai rajoittaa sitä. Johtaja Kari Paaso  STM:stä muistuttaa, että parvekkeiden käytölle on jo monenlaisia kieltoja. " Valitettavasti vain on niin, että ihmisillä on taipumus pillastua kun viinan, tupakan tai pelien himoa yritetään jollain tavalla suitsia."

Hallituksen asettaman Sisäisen turvallisuuden ohjelman alkoholityöryhmässä on haluja laimentaa keskiolutta, rajoittaa anniskeluaikoja ja hillitä julkijuopottelua. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoissuunnittelija Elina Kotovirta, yksi ryhmän asiantuntijoista, uskoo työryhmän lopullisen ehdotuksen sisältävän mainitut toimenpiteet. Työryhmä tavoittelisi alkoholin kokonaiskulutuksen hillitsemistä ja nuorison alkoholinkäytön loiventamista korvaamalla maitokauppojen keskioluen paljon puhutulla II-oluella.

Liikenne- ja viestintäministeriö on asettanut "korkean tason työryhmän" selvittämään, kuinka Suomessa edettäisiin kohti "oikeudenmukaista ja älykästä" liikennettä. Käytännössä työryhmän tarkoituksena on tehdä ehdotus siitä, kuinka Suomen pitäisi edetä satelliittipaikannukseen perustuvien tiemaksujen käyttöönotossa. Ryhmän korkeatasoisuudella tähdätään kritiikin tukahduttamiseen. Hankkeeseen sisältyy monia oikeudenmukaisuuteen ja yksilönsuojaan liittyviä riskejä. Ajatuksena lienee asettaa autoilijat elektroniseen seurantaan ja rekisteröidä jokainen ajettu kilometri. Järjestelmä tietäisi, missä, milloin ja millä nopeudella ajoneuvo on liikkunut.

Liikenneministeriö haluaa myös rattijuoppouden rajaa alennettavaksi 0,2 promilleen.  
Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) ei usko tilastoja, joiden mukaan alle puoli promillea puhaltavien autoilijoiden määrä on vähentynyt. Kyllönen puolustaa rangaistavan promillerajan laskemista 0,2:een promilleen sillä, että alkoholi on osallisena useissa nuorten aiheuttamissa vakavissa liikenneonnettomuuksissa.  Tosin näissä tapauksissa on jokseenkin poikkeuksetta ylitetty törkeän rattijuoppouden raja,  joka on 1,2 promillea.
Varmuuden vuoksi liikenneministeriö on ilmoittanut haluavansa alkolukot pakollisiksi kaikkiin autoihin.  Outi Alanko-Kahiluoto kirjoitti blogissaan:  Kysyin kirjallisella kysymyksellä liikenneministeri Merja Kyllöseltä, miten alkolukkojen saamista ajoneuvoihin aiotaan hallituksessa edistää. Vastauksessaan kysymykseeni Kyllönen toteaa pitävänsä todennäköisenä, että alkolukko on tulevaisuudessa kaikkien autojen vakiovaruste. Kyllönen myös lupaa, että nykyinen hallitus edistää pakollisen alkolukon käyttöön ottoa. Alkolukkojen saaminen kaikkiin ajoneuvoihin edellyttää Kyllösen mukaan aktiivista toimintaa EU:n tieliikenneturvallisuutta hallinnoivissa toimielimissä. Ministerin suopea suhtautuminen antaa odottaa vihreää valoa alkolukon pakollisuudelle. Toivon, että asia etenee lakiehdotukseksi.

 Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen mukaan rikoslakia koettelevasta nettikirjoittelusta on tullut kansallisurheilua. Kiinnijäämisriskin nousu tehokkain tapa estää laitonta sanankäyttöä. "Onneksi poliisille ja syyttäjille tulee yhä enemmän vihjeitä epäilyttävistä kirjoituksista", kiittelee Kalske. Hiljakkoin hän päätti nostaa syytteen kahdeksaa lieksalaista kohtaan. Nämä käyttivät Facebook-ryhmässä maahanmuuttajista sanontoja, jotka Kalske katsoo kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan.

Mahtaako tavoitteena on seuraavassa esitetty New Yorkin mallin mukainen fundamentalismi. Siellä se tosin koskee vain koulujen kokeita, mutta ehkä me haluamme olla tässäkin asiassa edelläkävijöitä, ja ulottaa tämän ohjauksen koskemaan kaikkea sanankäyttöä. 

New Yorkin kaupunki on laatinut erikoisen listan sanoista, joita ei saa esiintyä koulujen kokeissa. Sanakielloilla pyritään estämään epämiellyttävien tunteiden nouseminen oppilaiden mieleen. Lista on mukana ohjeistuksessa, jonka kaupungin viranomaiset ovat antaneet joukolle yrityksiä, jotka kilpailevat pääsystä uudistamaan muun muassa koulujen englannin, matematiikan ja yhteiskuntaopin kokeita. Viranomaisten mukaan kyseessä on normaali käytäntö. Hän kiistää tiukasti, että kyseessä olisi sensuuri. Muun muassa nämä sanat ovat kiellettyjä:
Dinosaurus (viittaa evoluutioon)
Syntymäpäivät (Jehovan todistajat eivät vietä niitä)
Tanssi (jotkut ryhmittymät vastustavat)
Varakkuuteen liittyvät sanat (aiheuttavat kateutta)
Köyhyyteen liittyvät sanat
Viittaukset avioeroihin (jonkun läheinen saattaa olla eronnut)
Viittaukset sairauksiin (jonkun läheinen saattaa olla sairastunut)
Julkkikset
Liiallinen tv:n katselu ja pelaaminen
Kotitietokoneet (koulun tietokoneet ovat ok)
Terrorismi (liian pelottava)
Orjuus
Lomat
Popmusiikki

Opetushallituksen uuden pääjohtajan Aulis Pitkälän  mukaan koulun valinnassa voitaisiin palata tiukempaan säätelyyn, jotta koulujen väliset erot oppimistuloksissa eivät alkaisi kasvaa liikaa. Pitkälä muistuttaa, että jos painotetuille luokille valitaan oppilaita koulumenetyksen mukaan, erot alkavat väkisin kasvaa. Vaikka oppilaalle yhä osoitetaan lähikoulu, on hän voinut 1990-luvulta lähtien päästä myös muuhun kouluun, mikäli siellä on tilaa. Oppilaiden koulureitit eriytyvät jo varhain erikoisluokkien takia. Suosituimpia ovat kieli-, liikunta- ja musiikkiluokat.

Valtion maita hallinnoiva Metsähallitus laittoi maaliskuun lopulla myyntiin yli 4 000 hehtaaria valtion maita, koska hallitus vaatii Metsähallitukselta tuottoja. Luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liitto syyttävät Metsähallituksen kauppaavan yksityisomistukseen myös luonnoltaan arvokkaita metsiä ja rantoja. Järjestöt vaativat kaupanteon keskeyttämistä kokonaan, kunnes myytävien metsien luontoarvot on selvitetty. Pohjois-Karjalassa Metsähallitus on vetänyt kokonaan pois myynnistä palstan, joka osoittautui valkoselkätikalle sopivaksi metsäksi.

Ne nuoruusmuistot, jotka tulivat mieleen olivat siltä -70 -luvulta, jolloin meillä oli näkyvillä ja etenkin kuuluvilla paikoilla joukko edistyksellisiä kavereita, joiden ihannevaltio oli DDR. Muistan, kuinka he todistivat useammassakin tutkimuksessa, että asiat oli siellä järjestetty paremmin kuin missään muualla Euroopassa ja kuinka, kokonaisuus huomioon ottaen, kansalaiset olivat Euroopan onnellisimpia. Ne onnelliset kansalaiset kyllä yrittivät jostakin syystä päästä henkensä kaupalla niihin vähemmän onnellisiin maihin.

Missähän ministeriössä nämä kaverit mahtavat nyt olla töissä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti