lauantai 6. joulukuuta 2014

Mitä se itsenäisyys mahtaisi olla

Tänään, sattuneesta syystä, yksi jos toinenkin pohdiskelee, että mitä se on se itsenäisyys. Toimittajatkin tapaavat kyselemään, että mitä se itsenäisyys sinulle merkitsee. Kysymys on helppo, mutta hyvän vastauksen löytäminen ei sitten välttämättä niinkään.

Tuli mieleen, että itsenäisyys on vähän niin kuin isovanhempien rakentama vanha perintötalo, jota vanhemmat ovat sitten aikanaan remontoineet. He ovat laittaneet sähköt, vesijohdon,  viemäröinnin ja yhtä ja toista muutakin. Siinä nyt kelpaa asua, mutta se tuo  mukanaan myös kaikenlaisia velvoitteita. Sitä ei sovi päästää rappeutumaan ja sen kunnossapitäminen on suoranainen moraalinen velvollisuus. Siinä on aina jotakin remontoitavaa ja kunnostusta vaativaa. Jos vähäksi aikaa asettuu lepäämään laakereillaan, niin kohta jo joku paikka repsottaa ja taas on käytävä kiinni korjauspuuhiin.

Toisaalta, se antaa myös melkoisen melkoinen vapauden laittaa sitä haluamaansa malliin. Taitavalle ja osaavalle se on haastava ja innostava työmaa, joka antaa mahdollisuuden vaikka mihin.  Se vaatii kuitenkin, että remontit on hoidettava ymmärryksellä, taidolla ja pieteetillä. Ulkoasu, vanhat rakenteet, materiaalit ja rakentamistavat asettavat omat vaatimuksensa. Jos ymmärrys ei riitä ja intoa on enemmän kuin osaamista, remontin tuloksena voi olla rakennuksen ulkoasun turmeleva tyylirikko ja rakenteisiin voi iskeä laho ja home.

Kaikilta ei talonpito luonnistu. On niitä, jotka valittavat kunnossapidon vaatimaa työtä ja vaivaa. On niitä, joita talo ei alunperinkään tyydytä. He haluavat että joku, se kuuluisa joku, hoitaisi remontit ja laittaisi talon sellaiseksi kuin he haluavat. Tällaiset ihmeet jossa tyhjästä ilmestyvä joku toteuttaa toiveet, ovat kuitenkin kovin harvinaisia. Niinpä käy niin, että aloitekykyisimmät heistä muuttavat muualle ja vähemmän aloitekykyiset jäävät moittimaan taloa ja esivanhempiaan, jotka sen rakensivat.
 
Lopulta on tietenkin niitäkin, jotka ovat taloon perin juurin tyytymättömiä ja joilla on lisäksi peukalo keskellä kämmentä. He rikkovat talon ikkunat, töhrivät seinät ja hakkaavat kattoon reikiä, kun eivät paremmasta tiedä.
    

Tämä talo alkaa nyt lähennellä 100-vuoden ikää. Kun sitä esittelee vieraalle, tulee todennäköisesti sanoneeksi, että ei tämä nyt tämän kummempi ole, mutta on tässä terveet rakenteet, kunto on kokolailla hyvä ja on tämä lämpimän pitänyt. Ja jos vieras ehdottelee, että mitä jos möisit, niin varma vastaus on, että en hitossa myy.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti