torstai 24. syyskuuta 2015

Tenneseeläistä journalismia Suomessa

Mark Twain aloitti pakinansa Tenneseeläistä journalismia lainauksella seuraavalla lainauksella.  " Jo kirjoittaessaan ensimmäistä sanaa, piirrellessään i:n pisteitä, vedellessään t:n viivoja, pilkuttaessaan lauseitaan hän tiesi kyhäävänsä lausetta, joka tihkui halpamaisuutta ja löyhkäsi valheelle".

Jostain syystä tämä lainaus putkahti mieleen lukiessani Tommi Parkkosen juttua Iltalehdestä, keskiviikko 23.9.2015 klo 20.00  Juttu löytyy osoitteesta:.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015092320405410_uu.shtml

Jos Suomessa jaettaisiin laaduttoman journalismin palkintoja, tämä juttu olisi kova sana siinä kilpailussa. Oikeastaan se sisälsi vain pelkkiä virheitä ja perusteettomia väittämiä. Jutun otsikko, "Sipilä pelottelee väärillä faktoilla" olisi ollut oikeampi muodossa "Parkkonen polemisoi Sipilää vastaan väärillä faktoilla".

Ensiksi Parkkonen puuttui Sipilän puheeseen velkaantumisvauhdista. Sipilä oli sanonut Suomen velkaantumisvauhdiksi miljoonan tunnissa. Parkkonen pani kampoihin väittämällä, että "Suomen velkaantumisen oikea summa on 600 000 euroa tunnissa. Ero Sipilän lukuun ei ole "kuin" noin 400 000 euroa tunnissa". Tilastokeskuksen mukaan valtion ja kuntien alijäämä oli  9,335 miljardia vuonna 2014, 8,883 miljardia vuonna 2013 ja 9,413 miljardia vuonna 2012. Koska vuodessa on 8760 tuntia, tästä tule joka vuonna hiukan yli 1 miljoona/tunti.  Tilastokeskuksen luvut löytyvät osoitteesta:
http://www.stat.fi/til/jali/2014/jali_2014_2015-03-31_fi.pdf

Sitten Parkkonen toisti sen vakiintuneen olkiukon, jonka mukaan väitettäisiin, että Suomea uhkaa alijäämämenettely korkean velkaantumisasteen takia. Tämän hän kiiruhti torjumaan esittämällä, että Saksankin velkaantumisaste on korkeampi. Mutta Suomeahan ei uhkaa alijäämämenettely velkaantumisasteen perusteella vaan velkaantumisnopeuden perusteella.  The Economistin julkaiseman vertailutiedon mukaan Suomen tämän vuoden alijäämä (Primary Budget Balance) on Euroopan suurin. Tilastokeskuksen Eurostatille raportoimien ennakkotietojen mukaan julkisyhteisöjen alijäämä oli 3,2 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 2014. Ennakkotietojen mukaan alijäämä ylitti näin EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mukaisen viitearvon, joka on kolme prosenttia.

Parkkonen esittää, että Sipilä on hallituksen miljardileikkauksia puolustellessaan myös todennut Suomen talouskasvun olevan Euroopan hitainta, vaikka Eurostatin tuoreen tilaston mukaan talouskasvu on vuoden toisella neljänneksellä ollut hitaampaa muun muassa Ranskassa, Itävallassa ja Hollannissa. Parkkonen ei kerro, että samaisen Eurostatin  tilaston mukaan Suomen bkt:n lasku oli viime vuonna Euroopan suurin ja toissa vuonna Euroopan toiseksi suurin. Yhden vuosineljänneksen tulos, joka voi johtua satunnaisvaihtelusta,  ei Sipilän esittämää kuvaa muuta.
Eurostatin tilasto löytyy osoitteesta: http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tec00115&plugin=1

Parkkonen muistaa, että Fitch, luottoluokituslaitoksista pienin, säilytti Suome AAA-luokituksen. Parkkonen unohtaa, että Standar & Poor's  jo laski Suomen luottoluokitusta ja sekä Moody's, että Fitch  arvioivat Suomen näkymät negatiivisiksi, mikä yleensä ennakoi luokituksen laskua.
Parkkonen kirjoittaa, että pääministeri on myös sanonut Suomen olevan tänne saapuvien turvapaikanhakijoiden kanssa suhteellisesti samassa tilanteessa Saksan kanssa. Hänen mukaansa "Uusi Suomi -verkkolehti kuitenkin selvitti, että suurimpienkin turvapaikanhakijalaskelmien mukaan Suomeen tulee tänä vuonna noin 5,5 turvapaikanhakijaa tuhatta asukasta kohden", kun Saksan vastaava määrä on 12,3 tulijaa/ 1000 asukasta.  
Uuden Suomen "suurimmatkin" laskelman mukaan turvapaikanhakijamääräksi tänä vuonna arvioidaan 30 000. Tällä hetkellä Suomeen on tullut noin 15 000 turvapaikanhakijaa. Viime viikolla maahamme tuli yli kolme tuhatta ihmistä. Tätä vuotta on jäljellä 14 viikkoa, joten tällä vauhdilla tulos on 14 * 3000 + 15 000 = 57 000.  Koska muuttoliike ei katkea itsestään vuoden päättyessä, tätä oikeampi laskentatapa on vuositason lukujen käyttäminen. Tällöin tulos on suuruusluokaltaan  3 000 * 52 = 156 000, mikä tekee 28 turvapaikanhakijaa tuhatta asukasta kohti. Luku on siis vaatimattomasti viisinkertainen tuohon "enimmillään" lukuun verrattuna.


Mitäpä tähän enää sanoisi. Se kauhea roskajulkaisu  MV-lehti on sentään luotettava tietolähde näihin Parkkos-tarinoihin verrattuna.  

2 kommenttia:

  1. Voisiko näitä juttuja linkittää jonnekin, paremmin suuremman lukijajoukon löydettäväksi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista ja pahoittelut, että vastaan siihen näin kohtuuttoman myöhään. Kirjoittelen näitä kovin satunnaisesti. En ole näitä minnekään linkitellyt, koska kovin harva lukija on kiinnostunut blogista jonne kirjoituksia tipahtelee harvakseltaan ja epäsäännöllisesti. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, jos joku satunnainen lukija sattuisi linkittämään pitämänsä jutun jollekin muulle forumille.

    VastaaPoista